Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Közlemények A Déli Egyházkerület eseményei és püspöki szolgálatai 2009. január–februárban
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

A Déli Egyházkerület eseményei és püspöki szolgálatai 2009. január–februárban

Január 13-án este 18 órakor a Pilinszky János Irodalmi Kávéházban Solt Pál, a Magyar Bíróképző Akadémia igazgatója, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke és Gáncs Péter evangélikus püspök beszélget egymással. Az Asztali Beszélgetések Kulturális Alapítvány szervezésében megrendezett dispután a törvény és evangélium kérdéskörét vitatják meg a beszélgetőpartnerek.

Január 18-án délelőtt 11 órakor a Deák téri evangélikus templomban már az imahét megnyitása előtt ökumenikus istentiszteletre kerül sor. Az alkalmon közösen szolgál Gáncs Péter déli kerületi evangélikus püspök és dr. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök.

Január 25-én 17 órakor a Bécsi Magyar Evangélikus Gyülekezet és az Ausztriai Magyar Református Lelkigondozó Szolgálat közös szervezésében a bécsi belvárosi református templomban ökumenikus istentiszteletre kerül sor a helyi református, evangélikus és katolikus gyülekezetek részvételével. Az alkalmon Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület püspöke hirdeti Isten igéjét.

Január 27-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoportja a déli püspöki hivatal Puskin utcai székházában tartja ülését.

Január 29-én a Déli Egyházkerület püspöki hivatala ad otthont az evangélikus presbiterek országos találkozóját előkészítő bizottság első ülésének. A találkozó szeptember 12-én kerül megrendezésre a budapest-pestszentimrei sportcsarnokban.

Február 4-én délelőtt érkeznek hazánkba az Ausztriai Evangélikus Egyház képviselői, akik kétévente kerítenek sort arra, hogy a Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőségével találkozzanak. Az osztrák delegációt dr. Michael Bünker püspök vezeti. A találkozó fő témája a diakónia, a hitoktatás és a vasfüggöny leomlásának húszéves évfordulója lesz. Az osztrák delegáció tagjai a nálunk töltött idő alatt megismerkedhettek a Sarepta és a Gaudiopolis szeretetintézményeink életével is. Február 5-én a Csillaghegy-Békásmegyeren épült Gaudiopolis bemutatására kerül sor, ahol Gáncs Péter püspök tart áhítatot.

Február 8-án a Pesti Evangélikus Egyház Deák Téri Egyházközség és a Déli Evangélikus Egyházkerület közösen emlékezik meg arról, hogy 200 éve született dr. Székács József, a Pesti Evangélikus Egyház 1837-ben szervezett magyar lelkészi állásának első lelkésze, 1860-tól a Bányai Evangélikus Egyházkerület püspöke. Az ünnepi istentisztelet délelőtt 11 órakor lesz a Deák téri templomban. Délután 6 órától az I. emeleti gyülekezeti nagyteremben az Asztali beszélgetések alkalmán Székács József munkásságáról beszélget Kertész Botond egyháztörténész, Zászkaliczky Péter lelkész és Koszorús Oszkár orosházi helytörténész és egyházmegyei felügyelő, valamint sor kerül Székács József születésének bicentenáriumára megjelenő emlékiratainak könyvbemutatójára.

Február 11–12-én magyar–szlovák püspöki találkozó lesz Budapesten. A legmagasabb szintű egyházi találkozót – Ittzés János elnök-püspökkel és Gáncs Péter déli egyházkerületi püspökkel egyetértésben – dr. Fabiny Tamás, az Északi Egyházkerület, egyben az MEE külügyekért felelős püspöke kezdeményezte. Meghívását a szlovákiai evangélikus egyház mindhárom püspöke: Miloš Klátik, Milan Krivda és Slavomír Sabol püspök elfogadta. A találkozó célja a két egyház testvéri kapcsolatainak ápolása, a szlovákiai magyar lelkészek szolgálati lehetőségeiről való eszmecsere, valamint a Szlovákiában élő magyarok helyzetének javítása. A tárgyalásoknak február 11-én a Déli Egyházkerület püspöki hivatala ad otthont.

Február 15-én a Szarvas-Ótemplomi Szeretetszolgálat hét szobával és egy betegszobával bővült szeretetotthonának új épületrészét szenteli fel Gáncs Péter püspök. Az ünnepi istentisztelet 10 órakor kezdődik, majd az azt követő szentelési ünnepség után ebéddel egybekötött szeretetvendégséggel zárul az alkalom.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek