Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Portletek Jelképek A Déli Evangélikus Egyházkerület emblémája
Bekezdések

A Déli Evangélikus Egyházkerület emblémája

 

A Déli Evangélikus Egyházkerület emblémája

 

Kerületi logó

A Déli Egyházkerület elnökségének felkérése alapján a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény végzős művészeti tagozatos hallgatói elkészítették az egyházkerület jelképének terveit. Az egyházkerületi emblémát az egyházkerület közgyűlése hagyta jóvá április 15-én.

A kiválasztott tervet Korcsok Erzsébet készítette, aki elmondta, hogy korábban még nem vett részt ilyen jellegű munkában, de nagy élményt jelentett neki ez a feladat. Nehéz volt olyan szimbólumot találni, amely egyrészt megfelelően tudja reprezentálni az egyházkerületet, a benne élőket, másrészt pedig bibliai jelentése is van. Az itt látható búzakalász alkalmas ennek a kettős feladatnak a betöltésére. Az ég felé való törekvésével utalhat a templomok tornyára, de ami még fontosabb: olyan bibliai motívumról van szó, amely kifejezi a növekedést és a fejlődést; rámutat Jézus halálára is, aki – mint az elvetett mag – saját halála által teremt új életet, és sokszorozódik meg. Ugyanakkor utal arra is, hogy az egyházkerület nagy részében a föld műveléséből élnek meg az emberek. A kalászban lévő kereszt a maga hajlékonyságával, ívelt száraival, felfelé törésével utal a feltámadásra és arra a dinamizmusra, amelynek az egyházat kell(ene) jellemeznie a mai világban. A zöld szín szintén az megújulást, a frisset, a feltámadást, a nyugalmat és a szeretetet hivatott megjeleníteni. (A honlapon a logó színei nem láthatók helyesen: maga az ábra egy világos, a fű és a sarjadó vetés színéhez hasonló zöld, benne a kereszt és körülötte a felirat pedig sötétebb zöld.)

Az iskola végzős diákja a Képzőművészeti Egyetemre fog felvételizni, és az alkotómunka örömén túl szerette volna magát kipróbálni egy ilyen terv elkészítésével. Azt reméli, hogy előnyt jelent majd számára, hogy az ő tervét választották a Déli Evangélikus Egyházkerület jelképévé.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek