Navigáció
Bejelentkezés

 

Püspökszemmel

Isten munkatársai vagyunk

Ha Isten engedi és élünk, a fenti bibliai mottó fényében több mint másfél ezren leszünk együtt éppen öt hónap múlva, szeptember 12-én a pestszentimrei Sportkastélyban, az első országos evangélikus presbiteri találkozón. – Vajon mit keres ez a hír az Evangélikus Élet húsvéti, ünnepi számának első oldalán?

Bővebben…

Mit nézett esténként Tim K.?

Látszólag teljesen lényegtelen kérdés, hogy esténként mit nézeget egy német tinédzser. Magánügy. De március 11-e óta mindez már közügy. Még horroron edzett lelkeket is megrendített, ahogy ez a Stuttgart közelében élt szörny hidegvérrel kivégzett tizenöt embert, majd apja fegyverét önmaga ellen fordította…

Bővebben…

Böjti remények

Talán meglepő a most induló böjti időszakot összekapcsolni a reménységgel. Különösen is a mai szekuláris kontextusban, amikor senki sem tudhatja, hogy milyen hosszú böjt után remélhetünk majd végre feltámadást. Ugyanakkor nem árt tisztázni, hogy a böjt nem tévesztendő össze a megszorításokkal, az önkéntes vagy kényszerű fogyókúrával. Szabad ma is komolyan venni az ősi bölcsességet és tapasztalást, mely szerint a test böjtje a lélek lakodalma lehet. De ehhez merőben új látásra, meglátásra van szükségünk, amely életünk krízishelyzeteiben pozitív esélyt remél a megújulásra. Ennek a merőben új életszemléletnek a felfedezéséhez segítséget kaphatunk olyan bölcs mesterektől is, mint például az Augsburgban élő Guido Kreppold. A kapucinus szerzetes és pszichológus könyve a Bencés Lelkiségi Füzetek sorozat kertében jelent meg A válságok – életünk fordulópontjai címmel (Bencés Kiadó, Pannonhalma, 2006).

Bővebben…

Szeptember végén folytatjuk?

Túl vagyunk az imahéten. Bizonyára akadnak, akik valóban úgy érzik: szép volt, jó volt, elég volt… Ha Isten engedi és élünk, jövőre majd ismét találkozunk. Pedig 2009 új lehetőséget kínál. Attól tartok, nem mindenki figyelt fel a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) decemberi közgyűlésének ajánlására, amely lapunkban is megjelent. Emlékeztetőül a lényeg: „A MEÖT közgyűlése ajánlja tagegyházainak, hogy a Teremtő iránti hálánk és hódolatunk kifejezése, a teremtett világ tudatos megőrzése és felelős védelme, ökumenikus együtt munkálkodásunk kiszélesítése és megerősítése érdekében 2009-től a szeptember utolsó és október első vasárnapja közötti időszakot teremtésvédelmi hétként hirdessük meg és ünnepeljük a MEÖT tagegyházaihoz tartozó gyülekezetekben és intézményekben.”

Bővebben…

Lássunk színesebben!

Új év: új lehetőség! Ezentúl színesben olvashatjuk egyházunk legnagyobb példányszámú néplapját! Nyitott a kérdés: vajon a nyomdatechnikai előrelépéstől, a színesben való megjelenéstől, amely ma már éppolyan természetes és szükségszerű, mint a színes televízió, vonzóbb, színesebb lesz-e egyházunk élete is? A színgazdagsághoz több fény kell! Vízkereszt ünnepének közelében fogalmazzunk egyértelműen: több világosság, több krisztusi fény kell! Zinzendorf éneksorával valljuk: „Ő a fény, mi színei.” Nélküle szürkék vagyunk, és mindent színtelenül, fekete-fehérben látunk. Igazán a Jézusban megjelent, irgalmas szeretet fényében döbbenünk csak rá, hogy mennyire híjával vagyunk a krisztusi indulatnak, és így – nemcsak színtelenül, de néha szívtelenül is – látjuk világunkat, egyházunkat, embertársainkat.

Bővebben…

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek