Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek „...eljusson szabadításom a föld határáig” – Kibővített missziói konzultációt tartottak a Déli Egyházkerületben
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

„...eljusson szabadításom a föld határáig” – Kibővített missziói konzultációt tartottak a Déli Egyházkerületben

Budapest – Gáncs Péter püspök úr és Deák László kerületi missziói lelkész hívására egész napos konzultációt tartottak a Déli Evangélikus Egyházkerületben szolgáló megyei misszió lelkészek. Szöveg: Deák László, fotó: Kiss Tamás

2013 óta ez már a harmadik ilyen találkozó volt, hiszen félévente összejönnek a megyei missziói felelősök, s közösen tekintik át az egyházmegyék és a kerület missziói életét és fogalmazzák meg a következő időszak közös feladatait.

Idén ősszel a megbeszélés átlépett a megszokott kereteken, mert az öt megyei missziói lelkész mellett meghívást kapott  Lupták György a Missziói Bizottság elnöke, Szeverényi János Országos Missziói Lelkész, valamint Németh Zoltán, a szeptemberben indult Gyülekezeti és Missziói Osztály új vezetője.

Ezzel még nem volt teljes a meghívottak listája, hiszen a szervezők nem szerettek volna elszakadni a gyülekezetekben folyó gyakorlati missziói munkák megismerésétől, ezért minden egyházmegyéből jelen volt egy olyan lelkipásztor / gyülekezeti munkatárs, aki egyfajta evangélikus gyülekezetplántálásban folytatja a szolgálatát.

A találkozó három célt fogalmazott meg: egyrészt szellemi gazdagodást, új ismeretek megszerzését. Ebben segített Jó András az Interserve missziói szervezet eurázsiai igazgatóhelyettes, aki előadásában a misszióról, mint határátlépésről tartott interaktív előadást.

A nap másik fontos témája a most indult Gyülekezeti és Missziói Osztály vezetőjének és feladatainak megismerése volt, s annak a felvázolása, hogy az új osztály miként kapcsolódik a missziói bizottsághoz és az országos missziói lelkész munkájához.

A missziói területén is dolgozó három vezető közösen fogalmazta meg a beszélgetésben az együttműködés fontosságát, s azt, hogy a céljaik közösek: az evangélium terjesztése, a gyülekezettől távol élők megszólítása, s a gyülekezetek nyitottá tétele, az újonnan érkező testvérek befogadására. Ezért a célért dolgozik együtt a bizottság, az osztály és az országos missziói lelkész.

A harmadik célja a napnak - immár az átfogó kérdésektől elfordulva – a személyes beszélgetés volt a nehéz missziói terepről érkezett lelkészekkel. Erre azért volt szükség, mert - hála Istennek! -  több olyan gyülekezet is van a Déli Egyházkerületben, ahol gyülekezetplántálás, gyülekezet újraélesztés indult el!

Több olyan egyházközség is van a kerületben, ahová több, mint három évtized után kerül újra helyben lakó lelkész, s kezdi meg a településen élő evangélikusok – és az ige iránt nyitott - emberek egybegyűjtését.

A megbeszélés célja az volt, hogy az újrakezdés után rövid idővel már közösen megbeszéljék a tapasztalataikat, örömeiket, a felmerülő problémákat, s felvázolják a  továbblépés lehetőségeit. (Az alkalom végén már személyes ismerősként imádságban tudták hordozni egymás szolgálát a résztvevők.)

Az egész napos program lehetőséget nyújtott arra, hogy a vezető szinten szolgáló lelkészek megismerjék egy – egy gyülekezet hétköznapi nehézségeit s a gyülekezetekben szolgálók is átélhessék, hogy nincsenek egyedül, egy imádkozó és gyakorlati kérdésekben is segítséget nyújtó közösség, egyházi vezetés kíséri őket.

 Kiss Tamás képei:

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek