Navigáció
Bejelentkezés

 

A Deák téren is „megnézték”…

„Nézzétek meg!" – ezzel a mottóval rendezték meg online formában Németországban a 3. ökumenikus egyházi napokat május 13. és 16. között. A Deák téri evangélikus templomban a zárónapon tartott istentisztelettel Magyar­ország is képviseltette magát a virtuális alkalmon.

20210518 Kirchentag Deak teren

Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke igehirdetésében megemlítette, hogy Jézus mindig tesz valami nagyszerűt, megismételhetetlent, amire az ember nem képes. A Márk evangéliumában olvasható történet alapján egyebek mellett rámutatott: ahogyan Isten mást tervezett a szolgálatból visszatérő fáradt tanítványok számára, úgy mi is vizsgáljuk meg, meddig állunk az Úr rendelkezésére.

Amikor a tanítványok áthajóztak Jézussal a másik partra, hogy pihenjenek, szemben találták magukat azzal a sokasággal, akik tanításra vágyva követték őket. Jézus pedig, látva a rengeteg embert, a tanítványok javaslata helyett nem bocsátotta el őket, hogy ennivalót keressenek a környéken, hanem megbízta a tizenkettőt, hogy adjon nekik enni a csodálatosan megszaporított kenyérből és halból.

A püspök feltette a kérdést: vajon valóban az Úr Jézus Krisztus rendelkezésére állunk mi is akkor például, amikor éppen túl vagyunk egy munkán, szolgálaton, és elfáradtunk? Oda tudjuk-, oda akarjuk-e adni a komfortzónánkon kívül eső területeket is? Ha úgy érezzük, már nincs erőnk, nincs ügyességünk, nincs bátorságunk, meghalljuk-e Jézus kérdését: „Mitek van?” és a felszólítását – amely a 2021-es Kirchentag idézett mottója –: „Nézzétek meg!”

Ahogy Kondor Péter fogalmazott: „Isten nem azt szeretné, hogy álmodozzunk, és nem azt szeretné, hogy azt higgyük, mindent meg tudunk tenni, hanem arra tanít, hogy legyen reális énképünk és istenképünk. Arra, hogy neki nem a magunktól való tehetségünk, erényünk kell, hanem meg akar tanítani bennünket, hogy hittel végezzük a feladatunkat, hiszen ahol a saját rátermettségünk vége van, ott kezdődik az ő kegyelme.”

Az eredetileg Frankfurtba tervezett programhoz az online térben nemcsak német, hanem külföldi gyülekezetek is kapcsolódhattak. A szervezők arra bátorították a híveket, hogy valamely gyülekezeti eseményükön használják fel a rendezvény mottóját a Kirchentag ideje alatt, amelyet az ötezer ember megvendégelésének története (Mk 6,38) inspirált.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek