Navigáció
Bejelentkezés

 

Apostoli Szoborparkot avattak Apostagon

Apostag – Az ezredéves Bács-Kiskun megyei község a szent apostolokról kapta a nevét, aminek idén lehetőségük nyílt egy méltó emlékművet állítani. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Szeptember huszadikán Apostagon a XIX. Ladik Fesztivál és a hozzá kapcsolódó I. Apostagi Családi Nap rendezvényeinek sorába illeszkedve a község központjában felavatták Rohonczi István szobrászművésznek a tizenkét apostolt ábrázoló szoborcsoportját.

Az Avató ünnepségen Zakar Zoltán polgármester elmondta, hogy a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyert támogatásból felállított kompozícióhoz hasonló alkotások fontos szerepet játszhatnak az adott település identitáskeresésében, ami kulcsa a vidék megmaradásának.

A polgármester köszöntőjét zenés verses műsor követte, majd a község címerében is szereplő három történelmi keresztény egyház képviselői megáldották az alkotást: Gáncs Péter evangélikus püspök, Hegedüs Béla református esperes, Vass Huba római katolikus plébános, Szanyi Ferenc református lelkipásztor és Selmeczi Géza evangélikus lelkész.

Az Apostagi Családi Nap programjai között, még a Szoborpark avatása előtt, az érdeklődők a zsinagóga épületében meghallgathatták Gáncs Péter püspök előadását "Isten családjában..." címmel.

Előadásában a püspök rávilágított, hogy elgondolkodtató a tény, hogy Istennek bár nyilván végtelen választási lehetősége lett volna, hogy közénk jöjjön, mégis egy kiszolgáltatott, gyámoltalan csecsemő formájában érkezik egy jelentéktelennek tűnő zsidó család gyermekeként. Az evangélikus egyházfő Jézus életét végigkísérve szemezgetett a Biblia családról szóló tanításából. Az előadó őszintén és nyíltan felvetette a sokak számára zavarba ejtő kérdést, hogy "Mennyire családbarát Jézus?", hiszen több alkalommal látszólag elfordul rokonaitól. Jézus ezekben a történetekben nem elfordul családjától, hanem kiszélesíti, újraértelmezi a család fogalmát. A püspök nem ragad bele ebbe a képbe, hanem új perspektívába helyezi a kérdést, újrafogalmazva azt: "Mennyire Jézus-barát a családunk?" Elgondolkodtató ugyanis végiggondolni, hogy a gyermekeink elé élt mindennapjainkban van-e valóban helye Jézusnak, vagy csak a hagyomány és a megszokás mondatja étkezéseink előtt, hogy "Jöjj el Jézus légy vendégünk...."

A délután az apostagi Ákos-kertben folytatódtak a Ladik Fesztivál könnyűzenei programjai.

Kiss Tamás képei:
   
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek