Navigáció
Bejelentkezés

 

Kecskeméti hálaadás – jubileumokkal

Kecskemét – Többszörös hálaadásra telt meg a kecskeméti evangélikus templom 2018. november 11-én. Ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek az épület 155, az orgona 90 és a harang 25 évvel ezelőtti felszentelésére, valamint Kis János igazgató lelkész szolgálatba lépésének 30. évfordulójára. Szöveg: Vitális Judit, fotó: Zsolczai Balázs Forrás: evangelikus.hu

A „hírös” város evangélikus temploma Ybl Miklós tervei alapján (bár azok módosításával) épült fel 1863-ban romantikus stílusban. Orgonáját 1928-ban a pécsi Angster cég készítette; a hangszer negyedszázada a rüsslesheimi testvérgyülekezet bőkezű támogatásának köszönhetően újulhatott meg. Az akkor megmaradt összegből „gazdálkodták ki” a harangot. Mindezek Székely Gábor és Hegedűs Zoltán presbiterek, valamint Kis János lelkész rövid ismertetői keretében hangoztak el.

Az alkalom igehirdetői szolgálatát Kondor Péter látta el. A Déli Egyházkerület alig fél éve megválasztott püspöke rövid hivatali ideje alatt immár másodszor lépett a kecskeméti szószékre; júliusban egy lelkészordináció keretében járt a gyülekezetben. Prédikációja alapigéjéül a püspök Salamon imádságát (1Kir 3,5–15) választotta, melyben a király nem gazdagságot vagy hosszú életet és nem is fényes győzelmeket kért az Úrtól, hanem olyan engedelmes szívet, amely képes különbséget tenni jó és rossz között.

Az igehirdetést követően Krett György, a gyülekezet felügyelője Kis János három évtizedes szolgálatának gyümölcseire irányította a figyelmet, melynek köszönhetően közel tíz éve már Hulej Enikő másodlelkésszel közösen irányítják az egyházközséget. A felügyelő is kiemelte azt, amit aztán Kondor Péter püspök is megerősített: a hatodéves teológushallgatók mentoraként Kis János évek óta fontos szerepet tölt be a lelkészképzésben. Az egyházmegye nevében Lupták György esperes, a város keresztény közösségeinek részéről Varga Nándor református lelkipásztor és dr. Finta József katolikus főplébános, míg az önkormányzat képviseletében Mák Kornél és dr. Szeberényi Gyula Tamás alpolgármesterek nyilatkoztak elismerően Kis János áldozatkész szolgálatáról.

Az ünnepi alkalmon Révész László orgonaművész szólaltatta meg a hangszerek királynőjét. Énekszolgálattal a gyülekezet Glória énekkara, valamint a gyerek-bibliaórára járó fiatalok készültek. Az istentisztelet résztvevőit szeretetebédre várták, délután pedig a reformáció tiszteletére szervezett zenés áhítatok nyolcadik alkalmára gyűltek össze a helyi protestáns kórusok.

További beszámoló és videó a Hírös.hu oldalán. - Kondor Péter prédikációja itt hallgatható meg. -

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek