Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Ünnepi istentiszteletet tartottak a Nagytemplomban
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Ünnepi istentiszteletet tartottak a Nagytemplomban

Debrecen – Ökumenikus istentiszteletet tartottak a debreceni református Nagytemplomban október 31-én, szerda délután, a reformáció ünnepén. Az istentisztelet kezdetén gróf Tisza István halálának 100. évfordulójára emlékezett a gyülekezet, hiszen 1918. október 31-én gyilkolták meg Hermina úti villájában az egykori miniszterelnököt. Forrás: Haon.hu

Az alkalmon – Debrecenben először – Igét hirdetett Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke. Az igehirdetés alapigéje a Mt 5, 1-10 a boldogok evangéliuma, mely a 11. század óta képezi a mindenszentek előestéje igehirdetésnek alapját. A boldogok nem a megboldogult szentek, hanem mi, a földi szentek, akik Krisztus egyházában élnek – hangzott a reformációs üzenet. Prédikációjában az evangélikus püspök hangsúlyozta, hogy a hegyi beszéd olyan életformára hív meg, amire mindnyájan képtelenek vagyunk, de szavai mégis érvényesek, mert ezeket a szavakat Jézus mondja. Jézus tesz képessé a hegyi beszéd tanításának megélésére.

Kondor Péter

Kondor Péter | Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület

A Hitvallás elmondása után Reményik Sándor, Az én lelkipásztorom című versét hallgathatták meg a jelenlévők Sági Endre református lelkipásztor előadásában.

fekete_karoly

Fekete Károly | Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület

A szolgálatban részt vettek református, evangélikus és baptista lelkipásztorok: Fekete Károly tiszántúli püspök, Asztalos Richárd evangélikus lelkész, Tóth Sándor baptista lelkész, Derencsényi István lelkészi főjegyző, Sági Endre református lelkész, Vad Zsigmond, a debreceni egyházmegye esperese, valamint az Egyesített Protestáns Kórus is szolgált az alkalmon Nagy Csaba református, és Pethő István baptista karnagyok vezényletével.

Az istentiszteletet követően a résztvevők megkoszorúzták az Emlékkertben a reformáció és a gályarabok emlékműveit.

nagytemplom

Fotó: Tiszántúli Református Egyházkerület

A Magyarországi Evangélikus Egyház nevében Kondor Péter püspök és Asztalos Richárd lelkész, a Magyarországi Baptista Egyház nevében Bereczki Lajos lelkész, rektorhelyettes és Tóth Sándor lelkész, a Magyarországi Református Egyház nevében Fekete Károly tiszántúli püspök, Derencsényi István lelkészi főjegyző és Vad Zsigmond, a debreceni egyházmegye esperese helyeztek el koszorút.

Az orgonán Csorba Gergő gyülekezeti kántor szolgált.

Az Egyesített Protestáns Kórust Vad Péter református tanár-karnagy és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar hallgatóiból alakult zenekar kísérte.

A perselypénzt a Dél-Indiai Protestáns Egyház Karnatakai Északi Egyházkerülete által fenntartott iskolai internátus szegénysorsú gyermekei számára ajánlották fel – hangsúlyozta közleményében a Tiszántúli Református Egyházkerület.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek