Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek „Titokzatos az út, amely előtted áll” – Endreffy Máté ordinációja
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

„Titokzatos az út, amely előtted áll” – Endreffy Máté ordinációja

Kecskemét – Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület új püspöke első kecskeméti látogatása alkalmából 2018. július 14-én, szombaton ünnepi istentisztelet keretében lelkésszé avatta Endreffy Mátét. Szöveg: Hulej Enikő, fotó: Kiss Tamás

Hulej Enikő tudósítása és fotógaléria az evangelikus.hu portálon erre a hivatkozásrqa kattintva olvasható.

 

Bővebb tudósítás szintén Hulej Enikő tollából:

 

Isten útján járva

Endreffy Máté lelkésszé avatása Kecskeméten

 

Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület új püspöke első kecskeméti látogatása alkalmából július 14-én ünnepi istentisztelet keretében avatta lelkésszé Endreffy Mátét. A liturgiában dr. Varga Györgyi, az Evangélikus Hittudományi Egyetem docense és Kis János, a helyi gyülekezet igazgató lelkésze vett részt, a Confirmát pedig további 11 lelkipásztor énekelte.

 „Titokzatos az út, amely előtted áll. Csodálatos a hivatás, nincs hozzá fogható, de sok meglepetés érhet. Nem azt kívánom, hogy minél többet láss előre, hanem hogy az Isten által készített egyenes úton járj!” – kezdte a püspök az igehirdetést. „Az igaz ember ösvénye egyenes. Te egyengeted az igaz ember útját.” (Ézs 26,7) alapján arra is kitért, hogy ki az igaz: az Isten előtt meghódolt, bűnbánó, kegyelmet nyert ember, akinek van két meghajtott térde, két összekulcsolt keze és Megváltója. 

A záró imádságot az új lelkész mondta, hálát adva szeretetteiért is – a jelenlévőkért, a betegekért és a már előrementekért (akikre az istentiszteleten egy gyertya emlékeztetett).

A békéscsabai származású fiatalember, akinek felmenői között több lelkész is van, gyakorlati évét töltötte Kecskeméten. 

Az istentiszteleten a gyülekezet énekkara is szolgált, majd Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő – a világbajnokságra utalva – arra biztatta Endreffy Mátét, hogy a rábízott csapatot majd hittel vezesse.

Varga Gyöngyi visszaemlékezett a teológiai évekre, és Isten kézből kézbe adó szeretetére mutatott rá, amikor egyik közösségből a másikba helyez át. 

A mentor, Kis János a kecskemétiek nevében egy névre szóló Bibliát nyújtott át, majd utalva a jézusi mondatra, miszerint sóvá és világossággá kell válni, Máténak gyertyát, kedvesének, Sikter Annának pedig sótartót ajándékozott.

Elhangzott Endreffy Géza budaörsi lelkipásztor levele, mely „atyai” jótanácsokat, lelki útravalót adott a szolgálatba induló legifjabb családtagnak.

Homoki Pál soltvadkerti lelkész biztosította leendő kollégáját arról, hogy olyan helyre kerül, ahol szeretettel várják és ahol lesz munka bőven, mert sokféle feladatban, örömben és kihívásban lehet majd osztozni. 

Az alkalom szeretetvendégséggel zárult.

Endreffy Máté soltvadkerti iskolalelkészként kezdi meg szolgálatát.

Hulej Enikő

 

 

Endreffy Máté Gyulán született 1991-ben, gyermekkorát Békéscsabán töltötte. Tanulmányait, általános iskolától az érettségig a békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban végezte. A középiskolai évek után a teológia lelkész szakára jelentkezett, ezzel több családtagnak is a nyomdokaiba lépve. A Kecskeméti Evangélikus Egyházközségben volt hatodéves Kis János mentorsága alatt. 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek