Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Felügyelőválasztás: Interjú Haba Gáborral
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Felügyelőválasztás: Interjú Haba Gáborral

Budapest – A Déli Evangélikus Egyházkerületben a kerületi felügyelői tisztségre négyen is kaptak jelölést, közülük hárman vállalták a jelöltséget. Mindannyiuknak ugyanazokat a kérdéseket tettük fel. Haba Gábor bemutatkozását olvashatják. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna, fotó: Kiss Tamás

Miért akar egyházkerületi felügyelő lenni?

Egyházkerületünk hatvanöt egyházközsége közül jelenleg háromban folyik támogatott gyülekezetépítő munka. Az egyházközségekben évről évre csökkenő gyülekezeti létszámot tapasztalhatunk – kivétel ezalól a Pesti Evangélikus Egyházmegye. Hiányoznak a fiatal felnőttek. Hiszem, hogy jó csapatjátékosként a civil életben megszerzett szervezetfejlesztő és kommunikációs tapasztalataimat eredményesen kamatoztathatom egyházkerületünk gyülekezeteinek fejlődése érdekében. Mióta aktívan részt veszek a Magyarországi Evangélikus Egyház életében, mindig figyelek a Mt 25,27-ben olvasott intelemre: „El kellett volna tehát helyezned az én pénzemet a pénzváltóknál; és én, megjövén, nyereséggel kaptam volna meg a magamét.” Leginkább ez motivál gyülekezetvezető munkámban is. Hiszek abban, hogy a megválasztott, leendő püspök eredményes munkát végez majd, megtisztelő lenne vele közösen fejleszteni egyházkerületünket.

Korábban milyen egyházi tisztsége(ke)t töltött be? Mióta?

Aktív szerepet evangélikus gyülekezetben először 2009 őszén vállaltam, azóta vagyok az Újpesti Evangélikus Egyházközség tagja. Egy évvel később, 2010. október 23-án, rendkívüli választáson presbiterré, majd 2012 áprilisában felügyelővé választottak meg. A legutóbbi, 2018. február 25-ei tisztújító választáson ismét bizalmat szavaztak nekem, így újabb hat évre kaptam egyházközségünk közgyűlésétől felügyelői mandátumot. 

Milyen személyes tapasztalatokat szerzett eddig egyházunkról? Mire fókuszálna ezután?

Akár az újpesti gyülekezetben, akár más fórumokon mindig szeretettel fogadtak és befogadtak, azóta is ilyen figyelemmel vesznek körül. Erre a szeretetre, valamint a békességre figyelve, de a munka hatékonyságának és eredményességének növelésével fogom végezni feladataimat egyházkerületi felügyelőként is. 

Kikre támaszkodna leginkább felügyelői munkájában?

Szeretettel hívom segítségül mindazokat, akik bármilyen területen részt kívánnak venni a Déli Evangélikus Egyházkerület és a gyülekezetek fejlesztésében. Figyelemmel tekintek majd a korábbi felügyelők, püspökök tanácsaira, a leendő püspök meglátásaira. Azonban leginkább Krisztusra, hogy mindig alkalmas lehessek szolgálatára, hogy a kapott ajándékra méltatlan soha ne legyek, és azt tovább tudjam adni másoknak.

Hogyan látja egyházunk jelenlegi helyzetét és jövőjét? Ön szerint mit kell tennünk annak érdekében, hogy biztosítsuk egyházunk fejlődését?

Általános tendenciaként értékelem az egyházaktól, a gyülekezeti élettől távol maradók számának növekedését. Úgy gondolom, nem tudunk megfelelően kommunikálni a fiatalokkal és a fiatal felnőttekkel, akik iránt annyi reményt táplálunk. Egyszer a hangot nem találjuk, máskor rossz csatornán hívjuk őket. Lelkészeink, felügyelőink leterheltek, kevesebb idejük, energiájuk marad a missziós feladatok ellátására, mint amennyit szeretnének.Bizalommal és figyelemmel fordulok majd a gyülekezetekben szolgáló lelkészek, felügyelők és tisztségviselők felé. Szükségét érzem az ő nyugodt, felesleges terhek cipelésétől mentes munkavégzésük támogatásának. Kívánatosnak tartom a lelkészi életpályamodell mielőbbi bevezetését. Hiszem, hogy egy aktív gyülekezetfejlesztő program elindításával, specialistákból álló munkacsoport segítségével minden, a programba jelentkező gyülekezet számára az adottságoknak, kihívásoknak megfelelő választ adó lehetőséget lehet kínálni helyben. Olyan fenntartható lehetőségeket, melyek segítik gyülekezetépítő törekvéseinket. Támogatni fogom olyan, jelenleg már működő intézmények fejlesztését vagy éppen új óvoda, diakóniai intézmény átvételét, indítását, mely hozzájárul egy-egy gyülekezet erősítéséhez. Vágyom olyan egyházra, olyan gyülekezetekre, ahol minden betérő otthon érezheti magát, ahol feltétel nélküli szeretettel, elfogadással fordulnak egymás felé, figyelve Krisztusra, az Istentől kapott ajándékra és annak továbbadására. Azért fogok dolgozni, hogy a lehető legtöbb egyházközségben így érezzék magukat a gyülekezet tagjai.

Életrajz

Haba Gábor Orosházán született 1977-ben. 

Békéscsabán töltötte diákéveit. Budapestre 2000-ben költözött párjával, akivel 2005-ben kötött házasságot, két gyermekük született, Laura lányuk nyolc-, Máté fiuk ötéves. 

Közgazdász- és kommunikációs diplomával rendelkezik. 1997 óta dolgozik a reklámszakmában. Jelenleg is egy köztéri reklámokkal foglalkozó vállalkozás vezetője. Munkája mellett több állatvédő szervezet önkéntese.

Saját elhatározásából, 1992-ben keresztelkedett meg Békéscsabán. 2009-ben csatlakozott az Újpesti Evangélikus Egyházközséghez, ahol 2010-ben – időközi választáson – presbiterré, majd 2012-ben felügyelővé választották. Az idei tisztújító választáson a egyházközség közgyűlése ismét megválasztotta gyülekezeti felügyelőnek. 

Rendszeres résztvevője és szervezője a Pesti Evangélikus Egyházmegye, valamint a Déli Evangélikus Egyházkerület rendezvényeinek, missziói alkalmainak. Szakmai segítője a Magyarországi Evangélikus Egyház szja-egyszázalékos kampányainak.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek