Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Ahol „nagy szám” a Luther utca 1. – Új szolgáltatással bővült a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat (TESZ)
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Ahol „nagy szám” a Luther utca 1. – Új szolgáltatással bővült a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat (TESZ)

Tótkomlós – Az alapszolgáltatások és a bentlakás lehetővé tétele után egy új, speciális szolgálati ággal bővült a Tótkomlósi Evangélikus Szeretetszolgálat (TESZ) tevékenysége. A Dél-alföldi regionális operatív program keretében benyújtott, Tenni akarunk! – A Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség a szenvedélybetegekért című pályázat jóvoltából elkészült a szenvedélybetegek nappali ellátásának helyet adó Luther Ház. Az új létesítményt március 19-én adták át. A DAOP-4.1.3./A-11-2012-020-as azonosítószámú pályázati projekt révén a beruházást az Európai Unió és a magyar kormány ötvenmillió forinttal támogatta. Szöveg: Evangélikus Élet, Szpisák Attila, fotó: Veres-Ravai Csaba Endre

A Luther Ház megnyitóünnepsége előtt a szomszédos evangélikus templomban kétnyelvű hálaadó istentiszteletet tartottak. Karácsonyi óta ez volt az első templomi alkalma a gyülekezetnek, hiszen a téli istentiszteletek – húsvétig – az új kápolnában folynak. Az igehirdetés szolgálatát Lázár Zsolt esperes végezte Mt 7,12alapján: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük.” Prédikációjában a Nyugat-békési Egyházmegye lelkészi vezetője hangsúlyozta: mindenki kaphat egy második esélyt, még ha az életét meghatározta is valamilyen sorsdöntő tévedés, hiszen Isten megmutatta nekünk, hogy a mi bűnünk, a mi hibánk nem lehet nagyobb, mint az ő szeretete.

A reformátorról elnevezett utca első száma alatt található Luther Ház megnyitóünnepségén részt vevő vendégseregben a magyarországi, csehországi, szlovákiai és nadlaki evangélikus diakóniai szolgálatok képviselői mellett jelen voltak az engedélyeztetési procedúrában illetékes hatóságok képviselői is. Küldöttséggel képviseltette magát az ünnepi eseményen a Szerbiai Szlovák Evangélikus Egyház is. 

A megnyitó után a fenntartó Tótkomlósi Evangélikus Egyházközség agapéra hívta az ünneplő vendégeket és gyülekezetet. A finom ebéd után a kora délutáni órákban került sor a nemzetközi diakóniai konferencia szláv platform harmadik ülésére, melynek témacíme ezúttal így szólt: Szenvedélybetegek gondozása keresztyén környezetben. Előadást tartottak a diakóniai partnerszolgálatok képviselői, közöttük a nagyszombati egyetem szociális tanszékének professzora prof. Ing. Libuša Radková, PhD. A konferencia előadói szinte egyöntetűen hangsúlyozták, hogy a szenvedélybetegség gyógyítható. Ennek hogyanjára ugyan sokféle recept létezik, ám csak egyetlen olyan modell bizonyult működőképesnek, amely az első gyógyulás utáni visszaesést is képes megakadályozni: ha Jézushoz vezetjük az embert. Megtérése után az ilyen ember elhívatott és szabadult keresztyénként éli tovább az életét, többnyire valamelyik befogadó, élő gyülekezeti közösségben.

A tótkomlósi Insula Lutheranát (Luther udvart) szinte teljesen beépült. Az új, százhetvennégy négyzetméter alapterületű Luther házon kívül a telken található egy lelkészlakás, a kézműves- és klubfoglalkozásoknak otthont adó úgynevezett Napraforgó Ház és a régi Koppány-parókia. Ez utóbbiban a TESZ alapszolgáltatása működik, ezért szükséges volt az épületelnevezéseket pontosítani. Néhai Koppány János lelkész szolgálatára való tisztelettel, a régi Koppány-parókiát – a jobb helyi tájékozódás reményében – az ünneppel egy időben Koppány János Háznak nevezték el.

Az akadálymentesített Luther Ház előreláthatóan május elején kezdheti meg – reménység szerint áldásos – működését. Egyelőre tizenöt szenvedélybeteg nappali ellátását tervezik, mégpedig három gondozási csoportban, figyelemmel az ellátottak speciális igényeire, szenvedélybetegségük jellegére.

Fájlok
Sajtóközlemény   912.1 kB  
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek