Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Szenvedélybetegség-megelőző projekt Szarvason és egy óra Mező Misivel
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Szenvedélybetegség-megelőző projekt Szarvason és egy óra Mező Misivel

Szarvas – Kétéves, nagyszabású projektet indít pályázati finanszírozásból a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat. A támogatás célzott prevenciós programok megvalósítását teszi lehetővé a szenvedélybetegségek megelőzése érdekében 2019–2021 áprilisa között a régió öt településén, az evangélikus egyház humán- és infrastrukturális erejére támaszkodva. Forrás: evangélikus.hu, szöveg: Stifner-Kőháti Dorottya, fotó: Facebook.com / Ótemplomi Evangélikus Egyházközség, newjsag.hu / Babák Zoltán


Az örömteli bejelentést 2019. április 5-én, pénteken tette közzé Lázár Zsolt esperes a szarvasi Ótemplomban, ahol Kondor Péter, a Déli Egyházkerület püspöke szolgált igehirdetéssel. A délelőtti alkalomra egy hiteles bizonyságtevőt s egyben népszerű művészt is meghívtak a szervezők Mező Misi, a Magna Cum Laude együttes frontembere személyében. Az Ótemplom erre a péntek délelőttre benépesült. Szarvas evangélikus általános iskolája és gimnáziuma (a Benka Gyula Evangélikus Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium; ahová mintegy hatszáz diák jár); a projektbemutatóra meghívott felnőtt vendégek, köztük Hodálik Pál Szarvas város alpolgármestere, valamint a pályázat kidolgozásában és a program megvalósításában részt vevő munkatársak jelenlétében került sor az április 1-jével indult projektindulás ünnepélyes bejelentésére.

A program célja, hogy a városban és környezetében ne alakuljon ki a veszélyeztetett fiatalok körében sem kábítószer-függőség, csökkenjen a drog kipróbálók és a szerfogyasztók száma, s javuljon a helyi társadalom, ezen belül a fiatalok egészségkultúrája. A speciális célcsoportoknak specifikus programokat fognak megvalósítani a pályázat keretén belül öt településen: Szarvason, Csabacsűdön, Orosházán, Tótkomlóson és Mezőberényben.

A templomi alkalmat Kondor Péter püspök nyitotta meg a Bibliaolvasó Útmutató aznapi igéje (Mt 9,20–22; a tizenkét éve vérfolyásos asszony története) alapján. A püspök rámutatott: nem véletlen, hogy erre a napra az Útmutató ezt az igét szánta elolvasásra. A megtartó hitről és a gyógyulásról tanít Isten igéje aznap, amikor egy 24 hónapig tartó egyházi prevenciós szolgálat indulásánál lehetünk jelen. Kondor Péter kiemelte: a bibliai történetben sokan vették körül Jézust, a tömeg szorongatta, s volt, aki meg is érintette. Látni, hallani akarták, mert híre, csodáinak története megelőzte. Az érzést, hogy egy ismert, híres ember közelébe kerülni izgalmas dolog, mi is ismerjük. Ma eljöttünk, mert Mező Misit szeretnénk látni, hallgatni bizonyságtételét, dalait, de megismerni megtérésének csodálatos, mindent megváltoztató történetét. De nemcsak ezért gyűltünk össze a templomban, hanem azért is, mert tudjuk: az Úr most is itt van közöttünk! Mi, közel hatszázan vehetjük most körbe Jézust – de miért is vagyunk körülötte? „Szorongatni” szeretnénk, megérinteni? Jézus ma is, nekünk is tud adni, meg tud változtatni minket és az egész életünket! Meg merjük-e érinteni Őt, mint az az asszony, aki meg akart gyógyulni?

Kondor Péter arra biztatott: ne késlekedjünk odamenni Jézushoz! Ma az igehallgatás, az imádság és a szentségek vétele az a „kéz”, amelyek által megérinthetjük, és a Benne lévő erőt mi is megkaphatjuk. Ne féljünk, nem kell ehhez „nagy, sziklákat megmozgató” hit! Elég annyi, hogy bizalommal odamegyünk hozzá, és megtörténik a csoda. Elindulhat egy új történet bennünk is, és tanúságtételünk által másokkal is – zárta szavait a Déli Egyházkerület lelkészi vezetője.

Az áhítatot Mező Misi és Hajdú Tibor püspöki titkár – kommunikációs munkatárs, a Hallhatóan evangélikus rádiós félóra társszerkesztője egy órás, zenés beszélgetése követte. Hajdú Tibor bevezetőjében felidézte egy korábbi beszélgetését a zenésszel, amikor is még egy kereskedelmi adó hullámhosszán a „régi Misivel” beszélgetett. Sok év telt el azóta, s Misi egész élete megváltozott. (A történetet talán olvasóink is ismerik, s nem csak a sajtóból, hiszen a népszerű zenész tavaly a Szélrózsán is beszélt megtéréséről.) Édesanyja halála, mint egy drámai mérföldkő volt a kiindulópontja a beszélgetésnek, Misi megtérése ez után a tragédia után történt meg. „Nem voltam ott édesanyám mellett az utolsó óráiban. Régóta vesebeteg volt, kétnaponta járt dialízisre. „Azt hittem, van még sok időnk, nem gondoltam arra, hogy el fog menni. Ekkoriban én már Budapesten éltem, de éppen Gyulán játszottunk a zenekarral, mikor hívott és várt haza – én mégsem mentem. Az volt hozzám az utolsó mondata, hogy »Szégyelld magad, kisfiam, hogy a környéken jársz, és nem látogatsz meg!« Másnap meghalt.” Évek teltek el bűntudatban. Azután egy sorsfordító utazás és több órás beszélgetés után, amelyet Szenczy Sándor baptista lelkipásztorral, a Baptista Szeretetszolgálat vezetőjével folytatott, hazament, lefeküdt aludni, s másnap, mint mondja, „egy új ember ébredt fel. Egy másik Mező Misi nézett bele reggel a fürdőszobatükörbe.” Átélve Isten megbocsátó szeretetét, ezek után tudott csak megbocsátani önmagának is. Azóta sem hagyta el a koncertpódiumokat, de hitét felvállalva éli életét, és tesz bizonyságot a Megváltóról. Tavaly a Baptista Teológiai Akadémia misszió-szakán teológiai diplomát is szerzett.

A beszélgetés során többször is gitárt fogott és énekelt, s előadását tapssal jutalmazta a teli templom közönsége.

A nap második felében már csak a sajtó munkatársai és a projekt felelősei folytatták a megbeszélést – a művész jelenlétében –, ahol Lázár Zsolt esperes adott átfogó tájékoztatást a programról. Kiemelte, hogy különös hangsúlyt fektetnek a kortársak képzésére, hiszen a leghitelesebben a fiatalok tudják meggyőzi társaikat arról, hogy ne nyúljanak kábítószerekhez, alkoholhoz, és ne váljanak internet-, vagy gépfüggőkké. A pályázati pénzből megvalósuló projektben részt vevő szakemberek, lelkészek, egyházi munkatársak összefogásával olyan alternatív programokat kínálnak, mint éjszakai sportrendezvények, családi táborok, családi napok, közösségi kirándulások, ifjúsági klubok. A 25 év alatti, függőnek nem minősülő, de problémás kábítószer-használat jeleit mutató fiatalok esetében az önismeret és a személyiség fejlesztése az elsődleges cél, míg a szülők és a pedagógusok képzése is kiemelten fontos, hogy időben felismerjék, ha segítségre van szüksége a fiatalnak. A most induló két éves program eredményeiről az esperes tájékoztatást ígért olvasóinknak a közeljövőben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek