Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Újra lelkészt adott az ezeréves templom – lelkészavatás Cinkotán
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Újra lelkészt adott az ezeréves templom – lelkészavatás Cinkotán

Cinkota – Július 13-án lelkésszé avatták Szlaukó Orsolyát a cinkotai evangélikus templomban. Keresztelőjének, gyermekkorának és konfirmációjának helyszínén, gyülekezete, családja, barátai és tanárai zsúfolásig töltötték az ősi cinkotai templomot, ahonnan a meghatottság könnyeivel küszködve indul lelkészi szolgálatba. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Orsolya a meghívóra a Zsidókhoz írt levél 6,19 versét választotta egy nem szokványos fordításban: "Ez a reménység olyan a lelkünk számára, mint a csónak számára az erős és biztonságos horgony." Az ige alapján Gáncs Péter püspök prédikációjában a fogódzók, kapaszkodók és a reménység horgonyának fontosságáról beszélt. A legfontosabb,  amibe, illetve Akibe reménységünk horgonya belekapaszkodhat: a szolgálatban előttünk járó feltámadott Jézus Krisztus. Ugyanakkor fontos felismerni, a horgony felhúzásának idejét. Eloldani a köteleket és felvonni a vitorlát, és imádkozni a szél mozdulásáért - idézte az igehirdető Püski Lajos: Érdeklődéstől elköteleződésig című könyvének egyik alapgondolatát, amit útravalóként adott legifjabb szoilgatársának. A püspök a Szentlélek megmozdító erejére utalva adta át az ordinációi liturgia végén a pünkösdi piros színű stólát, az újpesti gyülekezet ajándékát, ahol Orsolya hatodéves volt.

Az ünnepi liturgiában  Szabóné Mátrai Marianna EHE Gyakorlati Intézet igazgatója, a mentor: Solymár Péter újpesti lelkész és a helyi lelkész: Vető István szolgáltak.

Szlaukó Orsolya augusztustól a szegedi gyülekezetben kezdi meg lelkészi szolgálatát.

Az úrvacsorai istentiszteletet követően köszöntőt mondott Krizsán Zoltán egyházmegyei és gyülekezeti felügyelő, Szabóné Mátrai Mariann, Solymár Péter, Gáncs Péter, Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő, Vető István, valamint énekkel szolgált az újpesti énekkar és a cinkotai ifjúság.

Kiss Tamás képei:

 

 

 

Névjegy:
Szlaukó Orsolya, 1989-ben született Budapesten. Anyai ágon csömöri, apai ágon pedig cinkotai, de mindig is Cinkotán élt szüleivel, nagyszüleivel és testvérével. Gyermekkorát a Cinkotai Evangélikus Gyülekezetben töltötte, itt keresztelték és konfirmálták. Középiskolai tanulmányait a nagy múltú Fasori Evangélikus Gimnázium falai között végezte, itt határozta el magát a teológia felé. Érezte, hogy a Mindenhatónak célja van vele és szerette volna átadni mindazt az embereknek, amit Isten jelent számára. A gimnáziumi évek után rögtön folytatta tanulmányait az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakán. A fasori évek alatt megszerette a latin nyelvet és római kultúrát, így a teológia második évében megkezdte tanulmányait az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem klasszika-filológia szakán, mellette az ELTE-n „minor” szakon elvégezte a néprajz szakot is. A teológia befejező évében két szemesztert töltött Németországban, Heidelbergben és az ottani egyetemen bővítette a teológiai és nyelvi tudását, hogy ez után még nagyobb látókörrel és több tapasztalattal rendelkezve kezdhesse meg a lelkészi szolgálatot. A gyakorlati teológiai évet az Újpesti Evangélikus Gyülekezetben töltötte, Solymár Péter mentor lelkész támogatásával és vezetésével.
"Minden lépcső, minden akadály és esemény meghatározó volt az életemben, hogy ma itt állhassak Isten előtt és kész legyek az Ő szolgálatára!"

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek