Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek „Taníts engem az ismeretre és a helyes felismerésre!” – Október a reformáció hónapja
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

„Taníts engem az ismeretre és a helyes felismerésre!” – Október a reformáció hónapja

Az oktatás és Isten rendje évében, melyet az Ökumenikus Tanács meghirdetett, kiemelkedik az Istennek való szolgálat az Október a reformáció hónapjában (Zsolt 119, 66a). 

Az oktatás számunkra, keresztyén emberek számára egy különleges kötődést jelent a tudományon keresztül Istenhez. Minél jobban féljük az Urat, annál bölcsebbé válunk. 

A Zsoltáros gondolata minket is elgondolkodtat, hogy felismerem-e a helyeset életem során? Ő képes volt arra, hogy az Istentől kérje a helyes felismerését. Vajon képes vagyok-e én is arra, hogy a helyes felismerését kérjem az Istentől? Ebben a folyamatban segít nekünk Jézus Krisztus is, hiszen Ő képes volt a tisztán látásra.

Az Isten rendje része a keresztyén ember életének, mely magában foglalja az oktatást, tanítást és a Teremtő iráni elköteleződést, hiszen az Isten ismerete a bölcsességem kezdetét jelenti. Az Isten rendje azt is jelenti a keresztyén ember számára, hogy felfedezem folyamatosan a teremtett világ értékeit és Isten kinyilatkoztatását.

Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy Isten is hív bennünket, és az isteni hívásra adott válaszunk az engedelmességben kell, hogy megmutatkozzon. A hit által pluszerőt kapunk, amely átvezeti életünket a holtpontokon. A reformáció és az Isten igéjének való engedelmes önátadás a XVI. században kéz a kézben járt, ugyanakkor mai életünk krisztusi reformációjának, megújulásának mindennapos élménye is lehet. Ez a szerves összefüggés is indokolja, hogy 2015-ben az Október a reformáció hónapja rendezvény főtémáját az Ökumenikus Tanács a Zsoltárok könyvéből választotta.

Benne van ebben a választásban az egymásra való odafigyelés és az isteni gondviselés is. De benne van a személyes felelősségérzet is, illetve az annak felkeltésére való igyekezet. A XVI. századi reformáció elkötelezett, neves és névtelen híveit prófétai belső tűz indította, s ők egyszerre vállalták az isteni megszólítottságot és a megszólítottság elfogadását. 

Felelősségteljes elkötelezettségre, odaadásra van nagy szükség nyilván ma is kinek-kinek a maga kis világában és egyéni képességei szerint. Az Október a reformáció hónapja rendezvénysorozat ebben az esztendőben az oktatás és Isten rendjét kívánja hirdetni.

 

A sorozat főbb állomásai a következők.

 

• Október 1-jén, csütörtökön 18 órakor ünnepélyes megnyitóval kezdődnek a rendezvények Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban, zenés istentisztelet keretében. A megnyitó jó alkalmat ad – a főtéma megfontolásán túl, illetve ahhoz kötődően – a fenntartható életformára hívó üzenet kifejtésére, annál is inkább, hiszen ebben az időszakban egyházaink sokfelé a teremtésvédelem hetét ünneplik.

• Október 3-án, szombaton 10 órától – szintén a reformációs események részeként – rendezzük meg Győrben a területi női találkozót. A főtéma: Oktatás és Isten rendje Nyitóáhítatot vezeti: Pálfi Zsuzsanna református lelkész, köszöntőt mondanak: P. Tóthné Szakács Zita házigazda, az Ökumenikus Tanács Női Bizottságának elnöke és Dr. Fischl Vilmos, az Ökumenikus Tanács főtitkára. Előadók: Kovács Ildikó, baptista lelkészfeleség, Pálfi Zsuzsanna református lelkész, Csorbáné Farkas Krisztina evangélikus lelkésznő

• Október 11-én, vasárnap 17 órakor a békési baptista imaházban a reformáció hónap részeként ökumenikus istentiszteletet tartunk, melyen igét hirdet Dr. Fekete Károly református püspök. Tagegyházaink missziói bizottságának lelkészei is szolgálnak az istentiszteleten.

• Október 18-án, vasárnap 17 órakor kezdődik a szokásos ünnepi reformációi gála a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A gazdag programban – egyebek mellett –a Vox Nova baptista férfikar, az Újpesti Baptista Harangzenekar valamint az Orosházi Evangélikus Gyülekezet Alföld Kvartettje szolgálatában gyönyörködhetünk. Fő előadásra Dr. Trócsányi László igazságügy miniszter urat kértük. Előadásának címe: „A reformáció és rend”. Műsorukkal a Mezőtúri Református Kollégium diákjai mutatkoznak be. Köszöntőt mond Steinbach József püspök, az Ökumenikus Tanács elnöke. A házigazda Bényi Ildikó lesz.

• Október 25-én, vasárnap 17 órakor a balatonalmádi Református templomban lesz az országos reformációi istentisztelet. Igét hirdet Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök, a MEÖT alelnöke. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában az ökumenikus tanács tagegyházainak főpásztorai szolgálnak.

• Október 31-én, szombat 17 órakor ünnepi megemlékezést tartunk a budapesti Reformációi emlékparkban (Bajza utca és Városligeti fasor sarka). Ezen az Üdvhadsereg fúvószenekara szolgál. Ünnepi beszédet Dr. Szűcs Zoltán a Magyarországi Baptista Egyház Presbiteri Tanácsának Elnöke mond. Imádságot Steinbach József, az Ökumenikus Tanács elnöke mond, s a megjelent egyházi vezetők áldást mondanak.

Szeretetteljes bizalommal buzdítjuk a gyülekezeteket, intézményeket és szervezeteket, hogy lehetőleg profiljuknak megfelelően, de nem kizárólagosan e főtémához kapcsolódva szervezzék meg a maguk helyi programját/programjait, s erről a lehető legrövidebb időn belül szíveskedjenek tájékoztatást küldeni a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának: 1117 Budapest, Magyar tudósok körútja 3. Telefon/fax: 1/371-2690; 1/371-2691; e-mail: oikumene@meot.hu . A hozzánk beérkező programok listáját közzétesszük honlapunkon, és részvételre buzdítunk.

 

Bizalommal kérem, hogy az október 18-án, vasárnap 17 órakor az Urániában megrendezendő ünnepi gálára – tekintettel az intézmény befogadóképességére – a jegyeket szíveskedjenek megrendelni, valamint jegyenként 500 Ft/fő adományt is remélünk legkésőbb szeptember 20-ig a fenti elérhetőségek egyikén.

További információk és letölthető anyagok erre a hivatkozásra kattintva elérhetők a MEÖT honlapján.

Az Október a reformáció hónapja rendezvénysorozat programjain minden érdeklődő imádságos, aktív részvételét kérjük, a jegyigényről és a helyi programokról a tájékoztatást bizalommal várjuk.

 

Dr. Fischl Vilmos főtitkár

Fájlok
plakat-15okt01.pdf   751.3 kB  
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek