Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Áldjad lelkem az urat! – Közgyűlést tartott a Déli Evangélikus Egyházkerület
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Áldjad lelkem az urat! – Közgyűlést tartott a Déli Evangélikus Egyházkerület

Harta – Utolsó alkalommal gyűlt össze a tisztújítás előtt az egyházkerület közgyűlése. Különleges alkalom volt a hartai, hiszen az általános tisztújítással egyidőben idén búcsúzik a kerület püspöke és felügyelője is. A rendben lezajlott püspökválasztást követően az egyházkerületi felügyelő választás ideje is eljött, aminek folyamatát a közgyűlés hivatalosan is elindította azzal, hogy a déli egyházmegyék és gyülekezetek ajánlásai alapján elfogadja a jelöltek listáját. Szöveg: Koskai Erzsébet és Kiss Tamás, fotó Kiss Tamás

A közgyűlés a házigazda Halasi László hartai lelkész áhitatát és a gyülekezet történetét bamutató rövid előadása után meghallgatta és elfogadta a Gáncs Péter püspök, Radosné Lengyel Anna egyházkerületi felügyelő, Deák László kerületi missziói lelkész és Káposzta Lajos GAS felelős jelentését.

 A jelentések elfogadását követően következett az ajánlások alapján a kerületi felügyelő jelölt lista véglegesítése.

 Az ajánlások alapján a közgyűlés felkérte (ABC sorrendben) Font Sándort, Haba Gábort, Krizsán Zoltánt és Zászkaliczky Pált. Krizsán Zoltán, akit frissen erősítettek meg a Pesti Egyházmegei felügyelői posztján, nem vállalta a jelölést. A másik három jelölt a jelölést elfogadta. 

 A jelöltek bemutatkozása és Gáncs Péter püspök és Radosné Lengyel Anna felügyelői jelentése írásunk mellékleteként olvasható.

 A közgyűlés végén Gáncs Péter leköszönő püspök Kondor Péter megválasztott püspök szavara reagálva hangsúlyozta, hogy ez még nem a búcsú pillanata, hiszen még előttünk áll az egyházkerület legnagyobb, évenként megrendezett eseménye a családi missziói nap, ami ezúttal Budapesten a Pestszentimrei Sportkastélyban lesz neves előadókkal, tartalmas programokkal, várhatón több, mint ezer résztvevővel.

  

Koskai Erzsébet tudósítása:

  

Beszámoló a Déli Evangélikus Egyházkerület közgyűléséről

 Gyönyörűen rendben tartott környezetben várták a Hartaiak 2018.ápr. 27-én az oda érkező közgyűlési tagokat. Halasi László lelkész úr és a gyülekezet hűséges tagjai örömmel üdvözölték egyházkerületünk leköszönés előtt álló püspökét: Gáncs Pétert, és a megválasztott, beiktatásra váró új püspököt: Kondor Pétert.

 Megtiszteltetésnek tekintették, hogy ők adhattak otthont ennek a közgyűlésnek. A hosszabb útról érkezettek is felüdülést találhattak itt. Lelkész úr a bevezető áhítatban Isten áldásáról beszélt. Valóban jó úgy visszatekinteni és elindulni, hogy közben az ember Istentől kéri és kapja meg az áldást. Keserűség ellen a legjobb orvosság: Isten áldása és magasztalása. Pl. a 103. Zsoltár.

 A közgyűlés további részében sor került Gáncs Péter püspök úr tartalmas püspöki jelentésére. Nagyon szép volt, hogy összehasonlította a püspöki székfoglalóban elmondottakat és a megvalósult eredményeket. Hála Istennek a 15 éves püspöki szolgálatnak vannak szép eredményei, amiért mindannyian hálát adhatunk. Püspök úr számot vetett azzal is, amit nem sikerült megvalósítania. Ehhez kérjük tovább Isten Szentlelkének erejét, hogy ami szükséges, az váljon valóra a jövőben. Öröm volt hallani, hogy utódjáról szeretettel beszélt Gáncs Péter, és biztatta, hogy a megkezdett gyülekezet-plántálás folytatódjék.

 Egyházkerületi felügyelőnk: Lengyel Anna, jelentésében hálát adott Istennek azért a 12 esztendőért, amelyben első női felügyelőként sorra látogathatta a gyülekezeteket. Ahol tudott, segített, és szívén viselte a gyülekezetek sorsát.

 Meghallgattuk Deák László missziói munkájáról szóló jelentését. Bizony nagyon fontos lenne, ha minden lelkész és minden gyülekezet szívvel- lélekkel végezné a missziót saját területén belül, és ha lehet, még azon kívül is.

 Andorka Árpád 2002 óta ellát bennünket a statisztikai adatokkal, amelyek tükröt mutatnak elénk. Egyházkerületünkben 65 gyülekezet működik- több-kevesebb sikerrel. 54.251 fővel számolhatunk, akik részt vállalnak a gyülekezetek fenntartásában. A jövő szempontjából talán lehetőséget jelent az az 1400 hittanos csoport, ahol a gyerekeken keresztül esetleg el lehetne érni a szülőket is. A legtragikusabb képet a lelkészek látogatásai és a csökkenő lelkipásztori beszélgetések mutatják. Ha ezen nem változtatunk, még nagyobb ütemű lesz a gyülekezetek fogyása!

 Lázár Zsolt esperes úr felvetette a Nyugat- Békési egyházmegye közgyűlésének határozatát, mely szerint meg kellene változtatni az egyházmegye elnevezését. Az érintett egyházmegyék és gyülekezetek között zajlik a párbeszéd, majd meg fognak egyezni.

 Káposzta Lajos Déli Egyházkerületi GAS előadó beszámolt a GAS tavalyi munkájáról. Jó lenne átgondolni, hogyan lehetne továbbvinni a GAS eredeti gondolatát: egyik gyülekezet karolja fel a másikat, és együtt segítsünk Szeretetotthonaink életében is.

 Következő napirendi pont volt az egyházkerületi felügyelő jelöltek jelölt-listára kerülése, melyet  Kendeh György, a jelölőbizottság megbízott tagja vezetett fel. A közgyűlés véglegesítette a jelöltek listáját. Ez azt jelenti, hogy a gyülekezetek presbitériumai 2018. május 8 és 15 között választhatnak egyházkerületi felügyelőt. A jelöltek személyesen is bemutatkozhattak. Névsor szerint a jelöltek: Font Sándor, Haba Gábor és ifj. Zászkaliczky Pál.

 Kondor Péter Isten iránti hálával megköszönte Gáncs Péter és Lengyel Anna szolgálatát, és egyházkerületünk mindenkit szeretettel vár Pestszentimére pünkösd hétfőn a Missziói Napra!

<!-- /* Font Definitions */ @font-face {font-family:"Cambria Math"; panose-1:2 4 5 3 5 4 6 3 2 4; mso-font-charset:1; mso-generic-font-family:roman; mso-font-format:other; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:0 0 0 0 0 0;} @font-face {font-family:Calibri; panose-1:2 15 5 2 2 2 4 3 2 4; mso-font-charset:0; mso-generic-font-family:auto; mso-font-pitch:variable; mso-font-signature:-536870145 1073786111 1 0 415 0;} /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-unhide:no; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; margin-top:0cm; margin-right:0cm; margin-bottom:8.0pt; margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoChpDefault {mso-style-type:export-only; mso-default-props:yes; font-size:11.0pt; mso-ansi-font-size:11.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:Calibri; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:Calibri; mso-fareast-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} .MsoPapDefault {mso-style-type:export-only; margin-bottom:8.0pt; line-height:107%;} @page WordSection1 {size:595.3pt 841.9pt; margin:70.85pt 70.85pt 70.85pt 70.85pt; mso-header-margin:35.4pt; mso-footer-margin:35.4pt; mso-paper-source:0;} div.WordSection1 {page:WordSection1;} -->
Fájlok
Font Sándor   25.1 kB  
Haba Gábor   193.1 kB  
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek