Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek A svéd Linköpingi Evangélikus Egyházkerület és a Déli Evangélikus Egyházkerület közös nyilatkozata
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

A svéd Linköpingi Evangélikus Egyházkerület és a Déli Evangélikus Egyházkerület közös nyilatkozata

Budapest – Vadstena – Hatodik teológiai lelkészkonferenciáját tartotta a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerülete és a Svéd Egyház Linköpingi Egyházkerülete szeptember 30. és október 3. között Vadstenában, a Vättern tó partján, ahol Svédország védőszentjének, Szent Brigittának a nyugvóhelye is található.

A konferencia része volt a két egyházkerület tizennyolc éves partnerkapcsolatának. Ebben az évben a megbeszélések hátterét meghatározta az Európát érintő menekültkrízis. A találkozó végén Gáncs Péter, a Déli Egyházkerület és Martin Modéus, a Linköpingi Egyházkerület püspöke a következő nyilatkozatot tette:

Nagy kihívással szembesülünk, amikor a háború és a szegénység elől menekülő emberek érkeznek Európába, országainkba is. Ebben a helyzetben fontos, hogy elérhetők legyünk a szükséget szenvedők számára. Szolgálnunk kell Isten igéjének és szeretetének továbbadásával. Ahogyan Assisi Szent Ferenc megfogalmazta: „Mindig hirdetnünk kell az evangéliumot, ha szükséges, szavakkal is.”

Helyzetünk sok tekintetben eltérő. A Svéd Egyház többségi egyház. Svédország sok menekült számára a végső célállomás. A magyarországi evangélikusság kisebbségi helyzetben él. Magyarország tranzitország, amelyen átvonulnak a menekültek.

A minket érő kihívások sok tekintetben különbözők, de alapvetően ugyanazokkal a spirituális feladatokkal kell szembesülnünk. Az együttérzés és az emberi méltóság keresztény értékeiért szállunk síkra, üdvözölve minden embert, hiszen mindenki Isten képére és hasonlatosságára teremtetett. A menekültek is testvéreink. Keresztényként az embert kell meglátnunk mindenkiben, aki átlépi határainkat. Ezzel a küldetéssel bízott meg minket az Úr.

Hisszük és reméljük, hogy Isten akaratából ez a globális válság segítségünkre is lehet közös identitásunk, gyökereink és küldetésünk felfedezésében.

Együtt imádkozunk azokért az emberekért és közösségekért, akik és amelyek áldozatos munkát végeznek a rászorulók között, a felelős döntéshozókért és magunkért, hogy Krisztus követeiként minél inkább őt tudjuk képviselni ebben a kihívásokkal teli időszakban.

Vadstena, 2015. október 3.

Gáncs Péter püspök, Martin Modéus püspök

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek