Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Október a reformáció hónapja – Nyitó istentiszteletet tartottak a Kálvin téri református templomban
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Október a reformáció hónapja – Nyitó istentiszteletet tartottak a Kálvin téri református templomban

Budapest – „Én és az én házam népe az Urat szolgáljuk” (Józsué 24,15) – 2014. október elsején a protestáns egyházak képviselői hagyományos zenés istentisztelettel nyitották meg az Október a Reformáció hónapja című rendezvénysorozatot. Templom előtt a Bocskai István Református Oktatási Központ Egressy Béni Művészeti Középiskola rézfúvósai, Balogh Gábor vezetésével fogadták az istentiszteletre érkezőket. Az istentiszteleten köszöntőt mondott és igét hirdetett Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) alelnöke. A liturgiában részt vettek a református, evangélikus, baptista, metodista és pünkösdi egyház főpásztorai és gyülekezeti kórusai. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Az igehirdetésében Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök a reformáció-hónapi programsorozat mottójául választott józsuéi igét kontextusába visszahelyezve fejette ki, hogy a korabeli zsidó néphez hasonlóan mi is folyamatosan választás előtt állunk, vannak döntések amit senki nem hozhat meg helyettünk. Az igehirdető a régi hasonlatot használva kifejtette, hogy a protestáns egyházak tagjai nem egy óceánjáró utasai, amire ha megvesszük a jegyet és elfogadjuk a meghatározott szabályokat akkor a kapitány a megfelelő kikötőbe szállít bennünket. A reformáció egyházai sokkal inkább egy evezős csónakhoz hasonlítanak. Az irány minden evezősön múlik kicsit. Ez a protestáns keresztények megkerülhetetlen felelőssége! Ahogy Jozsué felvállalja, döntését mindenki előtt, akár az egész néppel szemben is, nekünk ugyanígy vállalnunk kell a meggyőződésünket, még akkor is ha a többség mást akar. Vajon mi hogyan választunk ma? Az evangélikus elnök-püspök hangsúlyozta, hogy az Október a  Reformáció Hónapja rendezvénysorozat nagyszerű lehetőség megmutatni, hogy nem vagyunk egyedül és sokszínűségünk együtt alkotja azt a közös egységet akik a mai istentisztelethez hasonlóan, ha összeállunk, egy kórussá, az énekünk kihallatszik a templom falain túlra is! Ez a sokszínű egység lehet a reformáció valódi öröksége. Az igehirdetés után a reformáció egyházai egy baráti, családi közösségként énekelte együtt: "Szívből köszönöm uram az életet!"

 Kiss Tamás képei:

 

 

Az evangelikus.hu összeállítása sok videóval erre a hivatkozásra kattintva olvasható.

 

A programsorozat további főbb állomásai a következők:

 

Október 4-én, szombaton 10 órától rendezik meg az Ökumenikus Tanács székházában a területi női találkozót. A főtéma: Keresztény nő a családban – amit élsz, azt örökíted tovább. Nyitóáhítatot vezeti: B. Pintér Márta evangélikus lelkész, köszöntőt mondanak: P. Tóthné Szakács Zita házigazda, az Ökumenikus Tanács Női Bizottságának elnöke és Dr. Fischl Vilmos, az Ökumenikus Tanács főtitkára. Varga György baptista lelkész, a Baptista Családi Szolgálat vezetője és felesége szolgálata.

 

Október 12-én, vasárnap 17 órakor az alberti evangélikus templomban a reformáció hónap részeként ökumenikus istentiszteletet tartanak, melyen igét hirdet Steinbach József püspök, az Ökumenikus Tanács elnöke. A MEÖT tagegyházai missziói bizottságának lelkészei is szolgálnak az istentiszteleten. Az istentisztelet előtt 15 órától hangverseny lesz a római katolikus templomban a helyi énekkarok szolgálatával.

 

Október 19-én, vasárnap 17 órakor kezdődik a szokásos ünnepi reformációi gála a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban. A gazdag programban – egyebek mellett – a Kecskeméti Református Gimnázium kórusa, valamint Pál István „Szalonna” és családja szolgálatában gyönyörködhetünk. Fő előadó Czibere Károly államtitkár. Előadásának címe: „Reformáció és a család”. Műsorukkal a Fasori Evangélikus Gimnázium diákjai mutatkoznak be. Köszöntőt mond Steinbach József püspök, az Ökumenikus Tanács elnöke. A házigazda Bényi Ildikó lesz.

 

Október 26-án, vasárnap 17 órakor a Magyarországi Metodista Egyház központjában lesz az országos reformációi istentisztelet. Igét hirdet Papp János baptista egyházelnök, a MEÖT alelnöke. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában az ökumenikus tanács tagegyházainak főpásztorai szolgálnak.

 

Október 31-én, csütörtökön 17 órakor ünnepi megemlékezést tartanak a budapesti Reformációi emlékparkban (Bajza utca és Városligeti fasor sarka). Ezen a Nemeshegyi János által vezetett fúvószenekar szolgál. Ünnepi beszédet Ungvári Csaba a Pünkösdi Teológiai Főiskola rektor-helyettese mond. Imádságot Steinbach József, az Ökumenikus Tanács elnöke mond, s a megjelent egyházi vezetők áldást mondanak.

 

 

ORH2014plakatprg.jpg

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek