Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek „Törekedj békességre, és kövesd azt!” (Zsolt 34,15) – az LVSZ üzenete a 2019-es évre
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

„Törekedj békességre, és kövesd azt!” (Zsolt 34,15) – az LVSZ üzenete a 2019-es évre

Genf – Dr. Martin Junge, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) főtitkára 2019. január 1-jén újévi üzenetet írt a világ evangélikus közösségének. Az alábbiakban ezt olvashatják. Forrás: LWI, evangélikus.hu, fordítás: Balicza Klára, fotó: Albin Hiller

 
 

Kedves Testvéreim a Jézus Krisztusban!

Szeretném megragadni az alkalmat, hogy boldog új évet kívánjak mindenkinek, aki a Lutheránus Világszövetség nagy családjába tartozik.

Őszintén remélem, hogy a 2019-es évet a béke tölti majd be – szíveitekben, családjaitokban és közösségeitekben egyaránt. A zsoltáros intése – …törekedj békességre, és kövesd azt!” – összhangban van dr. Musa Panti Filibus LVSZ-elnök karácsonyi üzenetével, amelyben a félelem legyőzését hangsúlyozza. Csak így tudunk kilépni és prófétai üzenetet vinni az igazságosságért kiáltó világba.

Valóban igaz az, hogy a félelemmel teli szív nem látja meg a békességet, hanem veszélyt és konfliktust sejt mindenütt. Néha érezhetjük úgy, hogy ez a meglátás tulajdonképpen tükrözi sokunk mindennapi valóságát és a világ állapotát. A békesség nehezen fellelhető mostanság. Sok országot és közösséget tesznek tönkre a konfliktusok.

Számos LVSZ-tagegyház ilyen konfliktusterhes környezetben tesz bizonyságot a Krisztus-követésről. Egyes helyzeteket jól ismerünk, mivel a médiában is megjelennek, más esetekről csak azért szerzünk tudomást, mert kölcsönösen odafigyelünk egymásra. Egyházközösségként fontosnak tartjuk, hogy örömeinket és bánatainkat is megosszuk egymással közös vándorutunkon.

Azt remélem, és azért imádkozom, hogy a nehézségektől szenvedő egyházak mindig vigasztalódhassanak azzal a tudattal, hogy nincsenek egyedül. Az egyházközösségben megélt, imádságban és szolidaritásban kifejezésre juttatott kapcsolatok körülveszik őket, és erőt adnak nekik.

A 2019-es év jelmondata – „Törekedj békességre, és kövesd azt!” – figyelmeztet, hogy soha ne adjuk fel a béke iránti törekvéseinket. Számunkra, hívő emberek számára a béke hiánya nem adhat okot arra, hogy elfeledkezzünk a békéről, inkább arra kell hogy ösztönözzön, hogy eltökélten törekedjünk rá. 

Arra szeretném kérni az LVSZ tagegyházait is, hogy legyenek aktív és elkötelezett béketeremtők saját környezetükben. Egyes esetekben ez azt jelenti, hogy a meglévő békét kell igyekeznünk megőrizni. Máshol a béke helyreállítása a cél – akár saját magunk, akár közösségeink vagy az egész világ szempontjából.

Az LVSZ tagegyházainak közössége úgy kell hogy végezze szolgálatát, hogy az békét teremtsen, ne pedig a már meglévő megosztottságot és félelmet erősítse. Hiszen Isten mindenáron békét akar; hiszen ő elhozta közénk a békét Jézus Krisztusban; hiszen a világnak olyan nagy szüksége van rá.

Ha nem feledkezünk el a béke isteni ajándékáról, és ha Jézus Krisztusban gyökerezünk, akkor felkészülten tudunk részt venni a béketeremtés szolgálatában. Törekedjünk tehát erre a békességre, amelyet nem szabad természetesnek tartanunk, hanem elszántsággal imádkoznunk és tennünk kell érte.

Üdvözlettel,

Dr. Martin Junge,
a Lutheránus Világszövetség főtitkára

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek