Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Még ma ültetnék egy almafát – Canonica Visitatio Kiskőrösön
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Még ma ültetnék egy almafát – Canonica Visitatio Kiskőrösön

Kiskőrös – Február tizenharmadikán Déli Evangélikus Egyházkerület elnöksége és ügyésze az esperesi hivatal ellenőrzésén túl egy napra bekapcsolódhatott a kiskőrösi gyülekezet életébe. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

 Canonica Visitatio-t hagyományosan az esperesek végeznek a reájuk bízott gyülekezetekben. Ilyenkor az elöljáró ellenőrzi az anyakönyveket, a gyülekezet gazdálkodását, a lelkész munkáját és a hitéletét, de alkalom nyílik a tapasztaltakról beszámolni a presbitériumnak is. Nincs ez másként az esperesi gyülekezetek esetében sem, de itt már az egyházkerület elnöksége, vagyis a püspök és a kerület felügyelője végzi a hivatalvizsgálatot. Ilyen látogatásnak volt tanúja a kiskőrösi székhelyű Bács-Kiskun Egyházmegye esperesi hivatala február közepén.

A vizsgálatra érkező Gáncs Péter püspök, és Radosné Lengyel Anna munkáját Font Éva kerületi ügyész is segítette.

Egy ilyen látogatás gyakran lehetőséget nyújt a hivatalvizsgálat kapcsán, hogy az elnökség a hétköznapokba is bepillanthasson. Így volt ez Kiskőrösön is, ahol a Jópásztor Evangélikus Szeretetotthon reggeli áhítatával indult a nap, ahonnan a Harangvirág evangélikus óvoda frissen felújított épületében épp farsangi ünneplésbe pillanthattak. 

Az óvodából az esperesi hivatalba vezetett az út, ahol már előkészítve várták a a vizsgálatot a gyülekezet anyakönyvei. A szorosan beosztott napirendben iskolalátogatás következett, ami során lehetőség nyílt részt venni általános iskolai hit és erkölcstan órán. A gyors ebédet követően a püspök a gyülekezet lelkészeivel és a kiskőrösi iskolalelkészekkel egyaránt leült beszélgetni, amit a templomban tartott rendkívüli presbiteri gyűlés követett.

A napot a gyülekezeti teremben rendezett immár hagyományos teaest zárta, ahol az evangélikus általános iskola 3-4-es diákjai és szüleik gyűltek össze egy családias hangulatú vidám estre. Az alkalom kedves jelenete volt, amikor a gyerekek elültettek egy almafát szimbolikusan utalva arra, a lutheri idézetre, ami a "2014 a Reformáció és Kultúra" tematikus évének plakátján szerepel.

Fotók: 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek