Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Egy hintóban utazunk – Bíztató templom újraszentelés Mezőtúron
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Egy hintóban utazunk – Bíztató templom újraszentelés Mezőtúron

Mezőtúr – Gáncs Péter püspök prédikációjával és tizenkét lelkész áldásával október 24-én százhúsz fős gyülekezet előtt szentelték újra a felújított evangélikus templomot Mezőtúron. Szöveg: Juhászné Koppány Márta felügyelő, fotó: Fitos Kamilla Éva, Bankó Pál

Megy az etióp kincstárnok hintója a Gázába vezető úton a legnagyobb déli forróságban és a kincstárnok Ézsaiás próféciáját olvasgatja. Olvasgatja, mert nem érti igazán az üzenetet. Ekkor meglátja az úton közeledni Fülöp apostolt. Beinvitálja hintajába, hogy magyarázatot kapjon az olvasottakra. 

Első hallásra milyen egyszerű a történet! Milyen hétköznapi a történés. Hány bibliaórai magyarázatot hallgatunk néha végig, mire megértjük az üzenetet. Mire mi is beinvitáljuk a „hintónkba” gyülekezetünk lelkészét és választ kapunk kérdéseinkre, kételyeinkre. 

Így hívtuk mi is – a mezőtúri gyülekezet október 24-én - Gáncs Péter püspök urat és hivatalvezetőjét  Jóné Jutasi Angelika angol és hittan tanárt, indiai misszióban járt testvérünket, hogy segítsenek eligazodnunk a Jézushoz vezető úton. A találkozás apropóját a közel 90 éves templomunk felújítása utáni újraszentelés adta. Az ünnepi istentisztelet igéje az Apostolok cselekedeteinek 8, 26-39. része volt. Innen érintett meg a bevezetőben leírt történet. 

A Kelet-Békési Egyházmegye kicsiny gyülekezeteként nagy ünnepet éltünk át: az istentiszteletet szeretetvendégség és missziós délután követte. A 15-20 fős létszámmal megtartott istentiszteletek helyett 120-an hallgattuk a püspöki prédikációt és a 12 lelkész által nyújtott áldást. A missziós délutánon is 56-an vettünk részt. Jó Angelika tartott előadást a nagy világvallásokról.  Az interaktív előadás és beszámoló lekötötte minden korosztály érdeklődését.

A szépen felújított templom olyan hintója lett a mezőtúri evangélikusoknak és a velük egy testvéri kapcsolatban élő más felekezetű hívőknek ahol gyakran hívjuk segítségül a bibliát. Sok magyarázatra lesz még szükségünk, hogy megértsük Ézsaiás és a többi próféta jövendölését. Gyakran kell majd segítséget kérnünk, hogy nyitott szívvel tudjuk befogadni az evangéliumot. Az út azonban, amit a déli forróságban megteszünk, előrevisz. Reményünk és hitünk által igyekszünk túllépni határainkat, hogy örvendezve tudjuk folytatni utunkat, ahogy tette ezt az etióp kincstárnok.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek