Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Nemzetközi szemináriumon találkozott öt kontinens idén beiktatott tizenkét evangélikus püspöke
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Nemzetközi szemináriumon találkozott öt kontinens idén beiktatott tizenkét evangélikus püspöke

A genfi Ecumenical Center és a Colleg Wittenberg adott otthont november 18. és 27. között annak az egyhetes szemináriumnak (RoNEL), melyet újonnan megválasztott püspökök részére szervezett a Lutheránus Világszövetség.

A Dél-, Közép-, és Észak-Amerikából, Indiából és Afrikából érkezett résztvevők mellett Európát Kondor Péter, a Déli Egyházkerület püspöke képviselte. A genfi előadások során a vendégek – saját egyházuk bemutatása mellett - az LVSZ szerepével, munkájával, illetve az egyházakkal való kapcsolatával ismerkedtek és közös ebéden találkoztak Martin Junge főtitkárral. Emellett megvitatták a nők és fiatalok részvételének helyzetét az LVSZ globális közösségében, valamint az egyházak bekapcsolódásának lehetőségeit a Fenntartható Fejlődés céljainak elérése érdekében.

A program wittenbergi részében a közös áhítatok és baráti beszélgetések mellett a hangsúly a bibliatanulmányozáson és Luther kapcsolódó szövegeinek elemzésén volt a vezetés, a vezetői szerep lutheránus teológiai koncepciói mentén Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke vezetésével.                

 

Természetesen nem maradhatott el a Luther- és Melanchthon-ház, valamint a Schlosskirche megtekintése sem, emellett a Reformáció 500. jubileumi évében indult projekt keretében Kondor Péter püspök - a Déli Egyházkerület nevében - a sorrendben 469-ik almafát ültette el Wittenbergben.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek