Navigáció
Bejelentkezés

 

9. Kémikus Diákszimpózium Bonyhádon

Bonyhád – Ünnepélyes keretek között nyitották meg a 9. Kémikus Diákszimpóziumot a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kara Kémia Intézete és a Magyar Kémikusok Egyesülete szervezésében. Szöveg: Hús Luca és Kiss Tamás, fotó: Kiss Tamás

A 2015. április 10-12-között rendezett tudományos konferencián a résztvevő diákok a tantervben előírt kötelezettségeken felül végzett kutatómunkájukat szekcióüléseken, tudományos előadások keretében mutathatják be és vitathatják meg. A megnyitón köszöntőt mondott Gáncs Péter a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke, Balog Zoltán Emberi Erőforrások Minisztere köszöntő sorait Hohlné Probszt Éva igazgató helyettes olvasta fel. A Diákokat köszöntötte Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Dr. Erostyák János a PTE rektori szaktaácsadója, Dr. Kilár Ferenc a PTE professzora, a rendezvény megálmodója, Androsits Beáta az MKE ügyvezető igazgatója valamint Andorka Gábor - Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium igazgatója.

 

 

Hús Luca tudósítása:

IX. KÉMIKUS DIÁKSZIMPÓZIUM

 

Ezen a hétvégén zajlott – április 10 és 12 között – a IX. Kémikus Diákszimpózium. Az eseménynek ez alkalommal a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium adott otthont. A rendezvényre közel 130 – határokon innen és túlról egyaránt érkező – diák és pedagógus érkezett. Ez remek megerősítése annak, hogy van és lesz is olyan generáció, aki a kémia szépségét nemcsak felismeri, de látja is annak fontosságát és azt kellően értékeli. A szimpóziumot megtisztelte jelenlétével többek között prof. dr. Kilár Ferenc, a PTE Analitikai és Környezeti Kémia Tanszékének tanára, Androsits Beáta, a Magyar Kémikusok Egyesületének ügyvezető igazgatója, dr. Siposné Musza Katalin, az ATI-KTF osztályvezetője, dr. Sipos Pál, az SZTE TTIK tanára, valamint dr. Riedel Miklós, az ELTE Kémiai Intézet tudományos főmunkatársa. Mindnyájuk nagy hanzgsúlyt fektetett arra, hogy kiemelje, ez nem verseny; a konferencia célja, hogy a résztvevők megoszthassák, majd megvitathassák egymással kutatási tevékenységeik eredményét. Az előadások öt szekcióban zajlottak, a szombati nap folyamán pedig az egyes szekciók legsikeresebb előadásai kerültek bemutatásra a rendezvénynek helyt adó intézmény dísztermében. A kimagasló színvonalú produkciók után a diákok és felkészítő tanáraik értékes jutalmakat vehettek át. A zsűri különdíjjal jutalmazta a sok éve kiemelkedő tehetséggondozó munkát folytató Budapest VI. Kerületi Szinyei Merse Pál Gimnáziumot, valamint Kiss Szilvia, dunaszerdahelyi tanárnőt. A hétvége során a diákoknak lehetőségük nyílt látogatást tenni a Paksi Atomerőműbe is, szombat este pedig dr. Róka András, az ELTE Kémiai Intézet főiskolai docense tartott előadást „Az elektronok színháza” címmel. A rendezvényre érkezett tanulók az új ismeretek mellett barátságokra is szert tehettek, felejthetetlen élményekkel gazdagodhattak. Mindez nem jöhetett volna létre Nagy István, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Kollégium kémiatanárának lelkiismeretes, fáradhatatlan szervezői munkája nélkül. Reméljük, hogy a résztvevő diákok még többször visszalátogatnak a Völgység szívébe, Bonyhádra!

 

Kiss Tamás képei:

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek