Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek „Lengyel mezőkön” jártak a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

„Lengyel mezőkön” jártak a Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói

Szarvas – 2018 novemberében egy különös kaland indult hármunk életében, melyre valószínűleg majd egész életünkben szívesen emlékezünk vissza: jelentkeztünk a Curie Alapítvány által meghirdetett, Lengyel mezőkön elnevezésű csapatversenyre. A csapat tagjai: Lázár Dániel, Szabó-Mravik Szabolcs és Ugrai Dániel voltak. A verseny témája Maria Skłodowska élete, illetve a lengyel–magyar barátság volt. Már a jelentkezésünkkor arról álmodoztunk, hogy mi leszünk a három szerencsés győztes csapat egyike, akik fődíjként részt vehetnek egy lengyelországi utazáson. Forrás: evangélikus.hu, szöveg: Ugrai Dániel

A motiváció hatására nagyon céltudatosan, precízen oldottuk meg a levelező fordulókat. Mivel nagyon jól sikerültek ezek a feladatlapok, meghívtak minket a területi döntőre Szentesre. A megmérettetés után nagyon vártuk az értesítést, hogy vajon részt vehetünk-e az országos döntőn. Végül megérkezett a jó hír: a feladatlapot majdnem hibátlanul kitöltve bejutottunk a legjobb tíz csapat közé.

A döntő már sokkal összetettebb felkészülést kívánt meg tőlünk. Egy hetet tölthettünk a prezentáció, a szerepjáték készítésével, az addigi feladatok átnézésével. A prezentációban a szarvasi születésű Lengyel Béla altábornagy tevékenységét mutattuk be a lengyel–magyar barátság példájaként. A felkészülés során remekül éreztük magunkat, s mindeközben rengeteg új tudást is magunkba szívtunk. Még egy kis riportot is készítettünk a szarvasi járókelőkkel, annyira érdekelt minket a téma.

Hamar elérkezett az országos döntő napja. Délelőtt érkeztünk Budapestre, a Budapest I. Kerületi Szilágyi Erzsébet Gimnáziumba, a verseny helyszínére. Először a prezentációt kellett előadni a tisztelt zsűrinek, majd a szerepjátékot játszottuk el, ezt követte a tesztfeladatlap és egy kis lengyel kirakós. A kirakós feladaton kívül mindent sikeresen teljesített kis csapatunk. Habár végül azért sikerült kiraknunk, a puzzle-t még gyakorolnunk kell. Rövid szünet után az eredményhirdetés következett. Hatalmas volt az örömünk, mikor kihirdették, hogy a második helyen végeztünk. A nagy izgalmak után vendégül láttak minket, versenyzőket egy ebédre. Elintéztük az utazással kapcsolatos papírokat is. Nem volt más hátra, mint bepakolni bőröndjeinkbe, hiszen szerdán már indultunk is! Az utazásra egy felkészítő tanárunk, Borzovánné Burai Julianna is velünk tarthatott.

Izgatottan vártuk a kedd estét, melyet már Szolnokon töltöttünk, mert innen indult a buszunk szerdán kora reggel Lengyelországba. A másik két dobogós csapattal és más alapítványi tagokkal, kirándulókkal, szervezőkkel utaztunk közösen. Szerdán, Lengyelországba érkezésünk után első utunk Ószandecre vezetett, ahol megtekintettük a klarissza kolostort és templomot, mely Árpád-házi Szent Kinga nevéhez fűződik. Még ezen a napon Tarnówba is ellátogattunk, ahol sétáltunk az óvárosban, megtekintettük a monumentális Erdélyi panoráma néhány részletét egy múzeumban, majd ellátogattunk Bem apó sírjához. Este foglaltuk el a wieliczkai szállásunkat, ahol egy finom vacsora után tértünk nyugovóra.