Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek A Benka igazgatónője, Molnár Istvánné Bonis Bona-díjban részesült – Ígérik: 2020-ig évente plusz egymilliárd forint lesz tehetséggondozásra
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

A Benka igazgatónője, Molnár Istvánné Bonis Bona-díjban részesült – Ígérik: 2020-ig évente plusz egymilliárd forint lesz tehetséggondozásra

Budapest – A Bonis Bona-díjjal a Nemzeti Tehetség Program keretében azokat a pedagógusokat szeretné elismerni az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI), akik a tehetséggondozás területén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. 2014. március 25-én a Duna Palotában az életműdíj, kiváló versenyfelkészítő és kiváló tehetséggondozó kategóriákban osztottak ki elismeréseket. A 63 díjazott között volt Molnár Istvánné a Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola és Óvoda igazgatónője is, aki a kiváló tehetségsegítő, tehetséggondozó kategóriában kapta a neves díjat – értesült az evangelikus.hu. Forrás: MTI, EMMI, kormany.hu

2020-ig évente egymilliárd forintot szeretne a kormány a tehetséggondozást segítő programokhoz hozzátenni - közölte az emberi erőforrások minisztere a Bonis Bona-díjak átadásán, kedden a fővárosban.

A díjátadón Balog Zoltán miniszter kiemelte: tavaly több mint 349 ezren ajánlották fel az adó erre a célra fordítható egy százalékát.

A magyar társadalomban van fogadókészség a tehetségekre és szándék is a támogatásukra - állapította meg a miniszter, hozzátéve: bízik benne, hogy abban a küzdelemben, aminek a célja a minőségi munka, a jelen lévő pedagógusok szövetségesek.

Kiemelte: felfedezni, segíteni kibontakozni, kísérni, megőrizni a tehetséget, ez a pedagógusok dolga, amit ma szeretnének elismerni. A tehetség ugyanis olyan adomány, ami visszájára is üthet, ha nem megfelelően bontakoztatják ki - jegyezte meg a tárcavezető.

Bonis bona discere, vagyis jótól jót tanulni. Ez a latin közmondás a névadója a díjnak, s a tehetségnél az az egyik legfontosabb: „felébreszteni a fogadókészséget és azt ébren is tartani” - mondta Balog Zoltán.

Nem elég tehetségesnek lenni, magyarnak is kell lenni - idézte a miniszter Robert Capa világhírű fotográfust, majd hozzátette: ez számára azt jelenti, hogy a tehetség nem magánügy, hanem a közösség ügye; arra a határokon belül és kívül egyaránt szükség van.

Bajor Péter, a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége elnöke köszöntőjében azt mondta: mindenkinek „a hajtóereje az elismerés”, ezért fontos, hogy erre is időt szánjanak.

A kitüntetést 2013 tavaszán a Nemzeti Tehetség Program keretében alapította az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A díjjal a tehetséggondozás területén kiemelkedő pedagógusokat szeretnék elismerni. Kedden életműdíj, kiváló versenyfelkészítő, kiváló tehetséggondozó kategóriákban osztottak ki elismeréseket, amelyeket összesen 63-an vettek át. Az ünnepséget azért e napon tartották, mert március 25-e Bartók Béla születésnapja, ami hagyományosan a tehetség napja a Kárpát-medencében.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek