Tovább a tartalomhoz | Ugrás a navigációhoz

Személyes eszközök
Itt vagyunk: Főoldal Hírek Kiút a rengeteg e-mail és a megfáradás zsákutcáiból.
Bekezdések
Navigáció
Bejelentkezés

 

Kiút a rengeteg e-mail és a megfáradás zsákutcáiból.

Budapest – Hetedik alkalommal hívta össze Gáncs Péter püspök és Deák László kerületi missziói lelkész a déli egyházkerület lelkészeit egy missziói konzultációra. Szöveg: Deák László, fotó: Kiss Tamás

Minden évben változni szokott a meghívottak köre: Idén ősszel a megyei missziói lelkészek, a nagyvárosi környezetben szolgáló és a lelkészi pályájukat nemrég elkezdő pásztorok voltak együtt. 
Gáncs Péter kezdő áhítata után egy személyes hangú előadás hangzott el Sóskúti Zoltán rákoskeresztúri református lelkipásztortól. 
​Az őszinte bevezető után, ugyan ezzel a nyitottsággal folyt a beszélgetés, többek között a lelkészek életét elöntő e - mailokról, adminisztratív feladatokról, ​a sokszor - még a gyülekezetben is átélt - lelkészi magányról, és a gyakran háttérbe szoruló lelkészcsaládokról. 
A délelőtt egyik legizgalmasabb kérdése az volt, hogy "van - e a lelkésznek Istennel töltött ideje?" Olyan bibliaolvasást értettek ez alatt a résztvevők, amely nem készülés miatt van, hanem saját épülésre. Mit veszít enélkül a lelkész, s vele együtt a gyülekezet?
A személyes gondok átbeszélés túl sok esetben közösen keresték a lelkészek a megoldásokat is. 
A délutáni programban folytatódott a beszélgetés, elsősorban a gyülekezetről való pásztori gondolkozás került előtérbe. Többen megfogalmazták, hogy milyen képük van a gyülekezetükről, s ez miként alakult az évek során.
 
Deák László záró áhítata előtt a lelkészek közösen gondolkoztak a 2017. április 1 -én Bonyhádon megrendezésre kerülő déli kerületi missziói napról. 
 
Az alkalom után egyetlen vélemény fogalmazódott meg a résztvevőkben: Sokkal több ilyen őszinte hangulatú beszélgetésre lenne szükség evangélikus egyházunkban. 
 
Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek